Områdets Historia
Södermalm, med det ursprungliga namnet Åsön som gett namn åt Åsögatan och Åsöberget, användes länge som betesmark åt boskap som tillhörde stadens borgare. Bostadsbyggandet tog fart på 1880-talet i takt med industrialiseringen och Södermalm blev arbetarnas stadsdel.
Potatisupproret på Södermalm
Under första världskriget infördes ransonering av baslivsmedel. Svartabörshandeln frodades och människor hungrade. Den 5 maj 1917 hade Söders arbetarkvinnor fått nog. De samlades på gatorna och trängde sig in i butikerna för att leta efter potatis som gömts undan för den svarta marknaden. Potatisupproret, som det kom att kallas, ägde rum på Södermannagatan.
Per Anders Fogelström
Fogelström beskriver Stockholms moderna historia ur arbetarnas perspektiv: från de blåsiga och kalla kåkarna på Södermalm där det är gott om barn, men ont om mat och pengar. Henning och Lotten flyttar in i en sådant gammalt hus på Åsöberget och bor där tillsammans med vännerna Tummen och Matilda och en växande barnaskara.
Per Anders Fogelström blev känd som författare 1951 med romanen Sommaren med Monika, som även filmades av Ingmar Bergman. Av böckerna är Mina drömmars stad hans mest lästa och älskade. Den ingår i en serie om fem böcker, denna serie brukar kallas för Stadserien och övriga böcker som ingår är Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. Stadserien finns med på världsbibliotekets lista, vilket är en framröstad svensk lista över de hundra bästa böckerna.
Greta Garbo
Greta Garbo, ursprungligen Gustafsson (1905-1990), bodde med sina föräldrar och två äldre syskon i en lägenhet på ett rum och kök på Blekingegatan 32. Hon gick på Katarina Södra folkskola och konfirmerades i Katarina kyrka. Efter skolan arbetade Greta som tvålflicka på olika raksalonger på Södermalm innan hon fick jobb på varuhuset PUB. Hon kom in på Dramatens elevskola 1922 och tre år senare flyttade hon till Hollywood. Greta Garbo är begravd på Skogskyrkogården.
Greata Garbo — Wikipedia
Bruno Kreisky
Bruno Kreisky (1911-1990) var en socialdemokratisk politiker från Österrike som levde som politisk flykting i Sverige 1938-1946. Han gifte sig 1942 med Vera Fürth, också hon av österrikiskt ursprung. De nygifta flyttade in på Blekingegatan 57 där de bodde när familjens första barn, Peter, föddes 1944. Under exilen försörjde sig Kreisky som journalist och som ekonomisk rådgivare åt Stockholms konsumförening. 1946 återvände han till Wien men kom snart tillbaka till Stockholm för att bygga upp Österrikes ambassad. 1951 flyttade familjen tillbaka till Österrike. Under åren 1970-1983 var han Österrikes förbundskansler. Här med Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher.
Bruno Kreisky — Wikipedia
Restaurang Pelikan
Restaurang Pelikan, Blekingegatan 40, har anor som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet. Det vackra jugendinspirerade hus som numera hyser restaurangen byggdes 1904 av Stockholms utskänknings-aktiebolag, ett allmännyttigt icke vinstdrivande bolag för utskänkning och försäljning av brännvin under kontrollerade former. Mellan 1917 och 1955 noterades de inköpta ransonerna i en s.k. motbok. Köerna till Pelikan kunde då ringla långt ut på Götgatan.